Részvételi Költségvetés 2021

Gyöngyös városa 2021-ben vezette be a Részvételi Költségvetés intézményét, a hazai  vidéki városok között úttörő szerepet játszva. Az erre szánt keret 6 millió forint volt. A folyamat első fázisában a lakosok tehettek javaslatokat. A beérkezett lakossági javaslatok közül a következő javaslatok győztek a lakossági szavazáson:

1. TÁVOLUGRÓ PÁLYA

Javaslattevő: Szabó Gábor

„A város sajnos nem rendelkezik kulturált futópályával. Tudom, hogy annak költsége több tíz millió forint, de mivel távolugró pálya sincs, így az a maga kb 2 milliós költségével (rekortán felületű) magvalósítható lenne a Kömlei Károly Sporttelepen, s akkor lenne jó távolugrónk is.”

A távolugrópálya a Kömlei Károly Sporttelepen készült el.

2. ESÉLYEGYENLŐSÉG – AKADÁLYMENTESÍTÉS

Javaslattevő: Klubert Szilvia

„A mozgáskorlátozottak érdekében fontos lenne a járdák-járdaszegélyek akadálymentesítése, főleg a belvárosi, pl. Kossuth utcai, piactéri, Műv. Ház környéki, stb -területeken (amennyi belefér a 2 milliós keretbe), ahol jelenleg egyedül nem tudunk átmenni a másik oldalra, illetve közintézménybe.”

A projekt keretében 5 belvárosi járdaszakaszon került sor akadálymentesítésre.

3. STREET ART PROJEKT

Javaslattevő: Körhegyi Rita Barbara

Lényege, hogy a város valamelyik társasházának a külső falazatára kerüljön fel egy olyan művészeti alkotás, amely környezeti-környezetvédelmi motívumokat tartalmaz és a régióra is utal.

A pályázatban példaként a volt Mátra Szálló szerepelt, de végül jogi nehézségek miatt más társasházakat is megkeresett az önkormányzat. A falfestmény végül egy másik társasházra került fel a Bethlen Gábor utcában.

Gyöngyös Városi Önkormányzat © 2024