Zöldítés, Miyawaki minierdő(k) létrehozása a városban, Biofil Gyöngyös program

Zöldítés, Miyawaki minierdő(k) létrehozása a városban, Biofil Gyöngyös program

Kevesebb térkő, több zöld terület, szemléletformálás, fenntartható város!

Városi mini erdő(k) létrehozásához, zöldítéshez és ehhez kapcsolódóan környezettudatosságot, fenntarthatósági szemléletmódot, és a természethez kapcsolódást elősegítő programhoz szeretnénk a támogatásokat kérni.

A Miyawaki-erdő egy különleges városi mini-erdő, amelyet egy japán botanikusról és ökológusról neveztek el. Kicsi, sűrű, változatos, gyorsan növő, közösségépítő. Lényegében a tökéletes rendszerben élő erdők, azonos elvek mentén működő városi mini változata. A városi terek zöldítésének, így a klímaadaptációnak és a klímaváltozás mérséklésének egyik hasznos eszköze. Az őshonos növényvilágot és a talajt helyreállító, önfenntartó, biodiverz városi „minierdő”, amely tisztítja a szennyezett levegőt, árnyékot biztosít, hűti a környezetet, ezen kívül rovaroknak, énekesmadaraknak és emlősöknek nyújt otthont. Idővel a Miyawaki minierdő valóságos önellátó városi oázissá válik, és a nyáron kialakuló hőszigetek ellen hatékony menedéket nyújt. Kevesebb szálló port, frissebb levegőt, kellemesebb hőmérsékletet, sokszínűbb élővilágot, több madárdalt jelent, és lehetőséget a városunk következő generációjának egy élhetőbb környezetre és a természethez visszakapcsolódásra az urbánus környezetben.
Kis helyigénye miatt optimálisan alkalmazható városi-külvárosi környezetben a közterületeken, de akár egy nagyobb udvarban is. Alkalmas oktatási tevékenység folytatására, szemléletformálásra, környezettudatosságra nevelésre, közösségépítésre.

Egyelőre Budapesten és Baján léteznek ilyen városi mini erdők, a térségben Gyöngyösön lehetne az első.

Tervünk a Miyawaki erdőkerthez/mini erdőhöz kapcsolódóan a BIOFIL GYÖNGYÖS programsorozat elindítása, melynek célja:
– a városlakók és a következő nemzedék szemléletformálása, környezettudatosságának, természethez való kapcsolódásának elősegítése
– Gyöngyös zöld felületeinek fontosságára való figyelem felhívása
– a fenntartható, a természettel harmóniában és kapcsolódásban létező, zöld terekben és felületekben gazdag, magas biodiverzitású, élhető „biofil Gyöngyös” létrehozásának előmozdítása
– a városunkban létező különböző, a zöldítést, fenntarthatóságot, környezettudatosságot ösztönző, ökológiai szemléletű, természethez kapcsolódást segítő városlakók és csoportok összekapcsolása

Method


https://www.biophiliccities.org/

Támogatás összege: kb. 6 millió Ft

A LOUD TREE project céljai:
🌳 A természethez, önmagunkhoz és egymáshoz való újrakapcsolódás ösztönzése művészeti, mozgásos, zenei és kreatív eszközökkel.
🌳Felhívni a figyelmet a városi zöld terek, és felületek hatására és szerepére, és azok létrehozásának és kihasználásának fontosságára.
🌳Valóban élő zöld tereket létrehozni szimbiózisban az urbánus, épített élettérrel, és azokban minél több közösségi élményt teremteni, amelyek segítenek lelassulni, jelen lenni, figyelni, elcsendesedni, érzékenyíteni, kapcsolódni.
🌳A gyerekek környezettudatosságának, környezeti nevelésének segítése, érzékeik és figyelmük újrakapcsolása a természethez.
🌳Gyöngyös biofil várossá alakításának előmozdítása, és olyan közösség létrehozása, amely szeretne összefogni és tenni ezért.
🌳Felkutatni, és bemutatni olyan tehetséges embereket, alkotókat, művészeket, zenészeket, csoportokat és kezdeményezéseket a Mátrában, akik hasonló lélekkel, szellemiséggel és célokkal rendelkeznek. „Zöld teret adni” azoknak, akiknek eddig kevés lehetősége volt megmutatkozni a városban.

LOUD TREE :
Liebmann Judit
Berzsényi Gergely

Beküldő: Liebmann Judit

Becsült költség: Becsült költség: 6.000.000 Ft

Számított költség: Hivatali költségbecslés: 8.000.000 Ft.

Szavazásra bocsátható? : Igen

Gyöngyös Városi Önkormányzat © 2024